De Liebherr WKt 6451 GrandCru biedt ruimte aan 312 flessen

Liebherr WKt 6451 GrandCru

De Liebherr WKt 6451 GrandCru maakt geen gebruik van de Koudevaltechniek. Hierdoor heeft deze één klimaatzone die door de gebruiker in te stellen is. Maar je moet wel opletten tijdens de wintermaanden dat de omgevingstemperatuur niet onder de 10°C zakt. Dan werkt de wijnkast niet meer optimaal, waardoor de luchtvochtigheidsgraad in de wijnkast naar beneden gaat. U denkt nu wellicht en dan… Wanneer de luchtvochtigheidsgraad te laag wordt, zullen de kurken in uw wijnflessen gaan krimpen waardoor er lucht (bacteriën) de flessen in kan geraken. Uw wijnen zullen niet meer datgene gaan brengen waarvoor u ze gekocht heeft. Gaat u er niet vanuit dat dit u niet kan overkomen, want onlangs hebben we een WKt 6451 verkocht aan een koppel dat een nieuw huis heeft gebouwd in de buurt van Gouda. Alleen had de aannemer slechts een één steensmuur geplaatst in plaats van een dubbele muur met isolatie. Leuk om de winst van de aannemer te vergroten, maar alles wat in de garage staat wordt in de herfst vochtig en bij de koude nachten valt de wijnkast uit. Natuurlijk wilde het koppel de wijnkast graag terug geven.

De Liebherr WKt 6451 heeft een zwarte metalen behuizing. De deur heeft is gemaakt bordeauxkleuri isolatiemateriaal. In de kasten bevinden zich acaciahouten presentatieplateaus. De bovenste is iets korter, omdat zich aan de bovenkant in de kast een soort ventilator bevindt. In totaal is het mogelijk om in de WKt 6451 200 flessen op te slaan (afmeting Bordeaux-formaat).  De indeling welke wijnen je waar moet plaatsen is te vinden op de website van Cavepromotor. De champagne wordt onder in de wijnkast gelegd bij een temperatuur van 5°C. Naar boven toe gaat de temperatuur omhoog om helemaal bovenin een temperatuur te bereiken van 18°C. In het midden kunt u de rode wijn bewaren en net daaronder de witte wijn en rosé. In Frankrijk wordt deze wijnkast doorgaans verkocht als serveerkast in restaurants.

Wanneer je een goede wijnkast hebt gekocht, dan heeft deze ook een aktief koolfilter. Het filter zorgt ervoor dat binnenkomende lucht in de wijnkast wordt ontdaan van onaangename geuren. De lucht die de kast binnenkomt is hierdoor schoon. Wat is het effect als je het filter jaarlijks niet tijdig vervangt? Dan raakt het filter verzadigd en de ‘vieze’ lucht uw wijnkast binnen dringen. Het effect is dat de flessen met een kurkafsluiting (natuurproduct) de lucht naar binnen halen. Hierdoor krijgt uw wijn een smaak die niet aan uw verwachting voldoet. Hoe kun je weten wanneer je het filter moet vervangen? Dat is niet te bepalen, maar de fabrieksrichtlijnen zijn dat dit jaarlijks dient te gebeuren. Echter wanneer had u de wijnkast aangeschaft… Om dit te ondervangen heeft Cavepromotor de Filter Alert Service opgestart en informeert klanten wanneer het tijd is om het filter te vervangen. Dit wordt in alle landen waar Cavepromotor actief is gedaan. Dit is in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. Het vervangen is niet moeilijk, alleen moet het wel gebeuren. Na de betaling van de filters krijgt u automatisch de juiste filters toegestuurd. In het geval van de WKt 6451 gaat het slechts om één filter. Het filter zit links onder in de wijnkast. Door het filter in de kast een kwartslag naar links te draaien, kun je het filter er vervolgens uit trekken. Het nieuwe filter duwt u er in en dan weer een kwartslag naar rechts. Het oude filter kunt u bij het oud vuil kwijt.

Het installeren van een wijnkast kunt u zelf. U moet er wel rekening mee houden dat u wijnkast plaatst op de Vibration Reduction Blocks. Wanneer u de wijnen in de kast gaat leggen, zakt het geheel een klein beetje naar beneden. Hierdoor ontstaat het ‘schokbrekend’ effect. Uw wijnkast staat in een leefomgeving waar mensen direct en indirect trillingen veroorzaken. De trillingen hebben een negatief effect op de rijping van uw wijnen. De moleculen zijn continue in trilling waardoor de wijnen ‘ongecontroleerd’  ouderen, waardoor de wijn het verwachtingsniveau niet of te vroeg gaat halen. Hierdoor ontstaat het effect dat u verwacht na een aantal jaren de wijn op dronk te hebben. Echter is de wijn als het ware ‘mishandeld’. De Vibration Reduction Blocks helpen dit te ondervangen.

Een Liebherr wijnkast heeft standaard een deur die scharniert aan de rechterzijde. Het kan praktisch zijn om dit om te draaien. Als u de wijnkast plaatst tegen een muur aan de linkerzijde, dan is het wenselijk om de deur om te draaien. U kunt dit bij de WKt 6451 eenvoudig zelf doen. Liebherr levert een speciaal stukje gereedschap mee, hierdoor bent u in staat om de as er uit te draaien. Deze plaatst u aan de linkerzijde van de wijnkast en het is opgelost.

Soms willen klanten een wijnkast niet op de begane grond hebben, maar op de eerste of tweede verdieping. Afhankelijk van de ruimte en mogelijkheden om te draaien in een trapgat is dit mogelijk. Lukt dit niet, dan willen veel klanten een verhuislift huren om de wijnkast omhoog te brengen. De voorwaarden bij een verhuislift is dat de wijnkast even op zijn rug mag liggen. Strikt formeel genomen mag dit niet. Echter als je niet anders kunt, zul je wel moeten, daarom adviseren we om de wijnkast na het plaatsen minimaal 24 uren rechtop te zetten en dan pas in te schakelen. U heeft de wijnkast tenslotte zwaar ‘mishandeld’.

Wilt u liever een wijnkast die meer wijncompartimenten heeft met één temperatuur dan moet u kijken bij de wijnklimaatkasten? Dan bestaat er een gelijkwaardig model wat begint met WKt. Deze heeft dezelfde afmeting met dat verschil dat deze wijnkast beschikt over een ventilator. Wanneer de luchtvochtigheidsgraad te laag wordt, dan kun je door de ventilator in te schakelen de luchtvochtigheidsgraad omhoog brengen. Echter de WKt 6451 maakt geen gebruik van de koudevaltechniek. Wanneer we een ventilator zouden inschakelen, verstoren we dit natuurkundige proces. Daarom wordt de luchtvochtigheidsgraad in de WKt 6451 omhoog gebracht door middel van lavasteentjes. Deze worden in de speciale uitsparing geplaatst. Het vocht in de wijnkast slaat neer op de lavasteentjes wat hierdoor het vocht kan vasthouden.

 De vraag is hoe ga je de luchtvochtigheidsgraad meten? Hiervoor levert Cavepromotor een digitale hygrometer mee. Bij de aanschaf van de wijnkast krijg je uitleg door de wijnspecialisten van Cavepromotor.