De 10 Ambachten
Image default
Aanbiedingen

Latex matras kopen? Check hier waar op te letten

Als u overweegt een latex matras aan te schaffen, hebt u al een goede keuze gemaakt. Latex biedt een werkelijk prachtige combinatie van ondersteuning en comfort waar eigenaars dol op zijn. De voordelen gaan verder dan comfort; de natuurlijke schimmelbestendigheid, uitstekende luchtdoorstroming en natuurlijke oorsprong van de latex matras worden door velen hoog gewaardeerd.
Het is zelfs zo dat veel mensen met rugklachten vinden dat een latex matras veruit de beste oplossing is om rugklachten te verlichten, wat getuigt van de ontspannende eigenschappen.
Maar let op: niet alle latex matrassen zijn gelijk. Met de enorme hoeveelheid opties die beschikbaar zijn, kan de markt verbijsterend lijken. Wees gerust: deze latex matras koopgids zal u helpen te zien wat belangrijk is (en wat niet) bij de aankoop van een goed latex matras.

 

Wil je een latex matras kopen? Ga naar Slaapwijsheid. 

BIOLOGISCH VS NATUURLIJK VS NATUURLIJK/SYNTHETISCH GEMENGD

Ten eerste is er de oorsprong van de latex: natuurlijk of synthetisch. Een natuurlatex matras is een latex matras waarvan de latex uitsluitend afkomstig is van de rubberboom Hevea Brasiliensis. Dit is de meest wenselijke optie als u een groot voorstander bent van het gebruik van grondstoffen die uitsluitend uit de natuur afkomstig zijn. Een natuurlatex matras is meestal iets duurder.
Een latex matras kan ook organisch zijn. Wat de prestaties betreft, is biologische latex gelijkwaardig aan natuurlatex. De aantrekkingskracht ervan ligt in de biologische aard van het product, wat aantrekkelijk is als u een eco-bewuste klant bent. Een biologische latex matras is meestal iets duurder dan een gewone (niet-biologische) volledig natuurlijke latex matras.
Synthetische latex daarentegen wordt gemaakt door een monomeer te polymeriseren. Een monomeer is een molecule die zich chemisch bindt aan andere moleculen om een polymeer te vormen dat vervolgens wordt verwerkt om latex te produceren dat er net zo uitziet en zich net zo gedraagt als natuurlijke latex.
Matrassen zijn ofwel volledig natuurlijk, ofwel een natuurlijk/synthetisch mengsel van latex. In de praktijk bestaan er geen volledig synthetische latexmatrassen.
Een natuurlijk/synthetisch latexmengsel is niet noodzakelijk minderwaardig ten opzichte van een volledig natuurlijk latexmatras. De meeste toonaangevende latex matrasfabrikanten blijven natuurlijke/synthetische melange latex matrassen ontwikkelen en vervaardigen. Door synthetische latex te mengen met natuurlijke latex, zijn zij in staat om de ‘perfecte matras’ te manipuleren en te bereiken, die superieur is in zowel comfort als ondersteuning, consistent. Sommige van deze fabrikanten houden deze ‘combinatie’ zelfs geheim voor hun concurrenten, omdat zij niet willen dat hun formule wordt gekopieerd.
Als u als consument besluit een latex matras met een natuurlijke/synthetische mix te kopen, of zelfs een latex matras dat helemaal natuurlijk is, zorg er dan voor dat de beddenzaak u de verschillende certificeringen kan laten zien die de matras heeft gekregen. Deze certificeringen zijn belangrijk omdat ze aangeven dat de latex matras strenge tests van internationale standaard heeft ondergaan, zoals Oeko-Tex, Eurolatex, LGA en Morton Thiokol – om te certificeren dat de latex kern uitblinkt in duurzaamheid en elasticiteit, geen schadelijke stoffen bevat en geen risico’s oplevert voor de slaper en het milieu.

100% LATEX VS LATEX MET ANDERE MATERIALEN

Ten derde is er het onderscheid tussen een latex matras en een latex matras die bedekt is met een ander materiaal, meestal polyurethaan (PU) schuim, traagschuim, binnenvering of een combinatie van deze drie. Over het algemeen worden latexmatrassen veel aantrekkelijker gevonden dan latex gecombineerd met een ander materiaal. Dit komt vooral omdat PU-schuim kan ontgassen (d.w.z. een chemische geur kan afgeven), wat nogal onaangenaam is. Bovendien zijn latex matrassen duurzamer en verliezen ze niet snel hun steun of vorm in vergelijking met andere matrasmaterialen.
Hoewel deze verschillende soorten latex matrassen u misschien verbijsterend voorkomen, moet u bedenken dat volledig natuurlijke of 100% latex matrassen met een natuurlijke/synthetische mix meestal als het meest wenselijk worden beschouwd. Dergelijke matrassen kunnen volgens een van de twee verwerkingsmethoden (Dunlop en Talalay) worden gemaakt, die geen van beide ‘beter’ of ‘slechter’ zijn, maar die in plaats daarvan gewoon resulteren in een ander algemeen gevoel en een ander niveau van hardheid van de matras.

SPANNINGSNIVEAU

U zult verschillende hardheidsgraden moeten uitproberen om te beslissen welke voor u de juiste is. Net als andere matrassen biedt latex verschillende hardheidsniveaus. Deze gaan van een zachte matras die u een zacht ‘zinkend’ gevoel geeft tot een zeer stevige matras.
Houd er rekening mee dat u zich niet moet verwarren of te veel zorgen moet maken tussen stevigheid en hardheid. Stevigheid wordt meestal gemeten aan de hand van de massa per volume-eenheid (kg/m3) en hardheid wordt gemeten aan de hand van kPa (kilopascal) of ILD (indentation load deflection). U kunt op deze website meer te weten komen over het verschil tussen de dichtheid en de hardheid van latex matrassen.
U kunt de juiste hardheidsgraad die het beste bij u past alleen bepalen door het matras te leggen en uit te proberen.

 

WAAR HET OP AANKOMT BIJ HET WINKELEN

Zoals u kunt zien, zijn er factoren die van belang zijn bij het winkelen voor een latex matras en een aantal andere criteria die optioneel zijn.

De must-haves:

 

  • Volledig natuurlijke latex of natuurlijke/synthetische gemengde 100% latex matras (niet gecombineerd met andere materialen)
  • Voldoende pinholes waardoor de matras goed kan ventileren
  • Certificeringen toegekend door erkende internationale instanties
  • Garantie van ten minste 10 jaar

 

Kenmerken aan individuele voorkeur:

 

  • Biologische latex versus natuurlatex versus natuur/synthetische melange
  • Gewenste mate van hardheid
  • Latex verwerkt volgens Dunlop vs Talalay methode
  • Meerlaagse versus enkellaagse matras

Voor meer informatie over slaap, ga naar Slaapwijsheid