De 10 Ambachten
Image default
Kinderen

Interesse in de techniek

Heb je een kind dat interesse toont in techniek, dan kun je hem of haar meer kennis laten maken met techniek door een leuk robot bouwpakket te geven. Door ze actief bezig te laten zijn met techniek, leren ze meer over hoe techniek in de praktijk werkt. Met een robot bouwpakket kunnen ze zelf aan de slag om hun eigen robot in elkaar te zetten. Ze leren hoe je vanuit de opgegeven instructies verschillende onderdelen aan elkaar moet verbinden om iets in elkaar te kunnen zetten. Als alles goed gaat, hebben ze straks een eigen robot gemaakt die op afstand bestuurbaar is. 

Proefjes om thuis te doen

Ook interesse in experimenteren en proefjes doen? Je hebt genoeg spullen in huis om leuke experimentjes mee uit te voeren die leuk, maar ook leerzaam zijn. Heb je toevallig Skittles in huis, leg deze dan in een cirkel op de rand van een bord. Giet langzaam een beetje water in het midden van cirkel. Wacht ongeveer een minuut om een prachtig resultaat te zien. Een andere proef die je makkelijk kunt uitvoeren is met een waterglas. Schenk het glas helemaal vol totdat er bijna geen water meer bij past. Leg er vervolgens een stukje papier of karton op en draai het glas in één keer om zonder dat het water eruit stroomt. 

Meer informatie vanuit school

Als je kind nog op de basisschool zit, dan worden er misschien op school wel technieklessen gegeven. Vanaf 2020 moeten technieklessen namelijk een vaste plek in het programma krijgen. Vraag eventueel in welke vorm deze lessen gegeven worden. Door meerdere technieklessen wordt er constant aandacht gegeven aan techniek en worden leerlingen geholpen met het ontdekken van hun talenten. Daarnaast proberen scholen meer samen te gaan werken met bedrijven. Zo worden er door bedrijven bijvoorbeeld techniek workshops gegeven op scholen.