De 10 Ambachten
Geschenken

Bewust omgaan met sieraden kopen

Zilversmeden, goudsmeden en lapidaire methoden omvatten smeden, gieten, solderen of lassen, snijden, snijden en “koud verbinden” (met behulp van lijmen, nietjes en klinknagels om onderdelen te monteren).

Diamanten
Diamanten werden voor het eerst gedolven in India. Plinius heeft ze misschien genoemd, hoewel er enige discussie is over de exacte aard van de steen die hij Adamas noemde; in 2005 behoorden Australië, Botswana, Rusland en Canada tot de primaire bronnen van de diamantproductie van edelstenen. Er zijn negatieve gevolgen van de diamanthandel in bepaalde gebieden. De diamanten die tijdens de recente burgeroorlogen in Angola, Ivoorkust, Sierra Leone en andere landen zijn gedolven, zijn bestempeld als bloeddiamanten wanneer ze in een oorlogsgebied worden gedolven en verkocht om een opstand te financieren.

Bezoek voor meer informatie over horloges, sieraden en juwelen de website van Quickjewels.

De Britse kroonjuwelen bevatten de Cullinan Diamond, een deel van de grootste ruwe diamant van edelsteenkwaliteit ooit gevonden (1905), met 3.106,75 karaat (621,35 g).

Een diamanten solitaire verlovingsring
Nu populair in verlovingsringen, gaat dit gebruik terug tot het huwelijk van Maximiliaan I met Maria van Bourgondië in 1477.

Een populaire stijl is de diamant solitaire, die een enkele grote diamant prominent gemonteerd.

Veel edelstenen en halfedelstenen worden gebruikt voor juwelen. Onder hen zijn:

Amber
Amber, een oude organische edelsteen, is samengesteld uit boomhars die in de loop der tijd is uitgehard. De steen moet minstens een miljoen jaar oud zijn om als barnsteen te worden geclassificeerd, en sommige barnsteen kan tot 120 miljoen jaar oud zijn.

Amethist
Amethist is historisch gezien de meest gewaardeerde edelsteen in de kwartsfamilie. Het wordt gekoesterd om zijn paarse tint, die in toon kan variëren van licht tot donker.

Smaragd
Smaragden zijn een van de drie belangrijkste edelstenen (samen met robijnen en saffieren) en staan bekend om hun fijne groene tot blauwachtige groene kleur. Ze zijn door de geschiedenis heen gekoesterd, en sommige historici melden dat de Egyptenaren al in 3500 voor Christus smaragd hebben gedolven.

Jade
Jade wordt meestal geassocieerd met de kleur groen, maar kan ook in een aantal andere kleuren voorkomen. Jade is nauw verbonden met de Aziatische cultuur, geschiedenis en traditie, en wordt soms aangeduid als de steen van de hemel.

Jasper
Jasper is een edelsteen van de chalcedoonfamilie die in verschillende kleuren wordt geleverd. Jaspis zal vaak unieke en interessante patronen in de gekleurde steen vertonen. Jaspis is een type jaspis dat bekend staat om de kleuren (vaak beige en bruin) en wervelingen in het patroon van de steen.

Kwarts
Kwarts verwijst naar een familie van kristallijne edelstenen van verschillende kleuren en afmetingen. Tot de bekende soorten kwarts behoren rozenkwarts (met een delicate roze kleur) en rookkwarts (in verschillende tinten doorschijnend bruin). Ook een aantal andere edelstenen, zoals amethist en citrien, behoren tot de kwartsfamilie. Rutielkwarts is een populair type kwarts dat naaldachtige insluitsels bevat.

Robijn
Robijnen staan bekend om hun intens rode kleur en behoren tot de meest gewaardeerde edelstenen. Robijnen worden al millennia lang gekoesterd. In het Sanskriet is het woord voor robijn ratnaraj, wat koning van de edelstenen betekent.

Saffier
De meest populaire vorm van saffier is de blauwe saffier, die bekend staat om zijn medium tot diepblauwe kleur en sterke verzadiging. Er zijn ook mooie saffieren in verschillende kleuren verkrijgbaar. In de Verenigde Staten is blauwe saffier meestal de populairste en meest betaalbare van de drie belangrijkste edelstenen (smaragd, robijn en saffier).

Turquoise
Turkoois is slechts op enkele plaatsen op aarde te vinden en ’s werelds grootste turkooizen producerende regio is het zuidwesten van de Verenigde Staten. Turquoise wordt gewaardeerd om zijn aantrekkelijke kleur, meestal een intens medium blauw of een groenachtig blauw, en zijn oude erfgoed. Turkoois wordt gebruikt in een grote verscheidenheid aan juwelen. Het wordt misschien wel het meest geassocieerd met zuidwestelijke en indiaanse juwelen, maar het wordt ook gebruikt in vele strakke, moderne stijlen. Sommige turquoise bevat een matrix van donkerbruine markeringen, wat een interessant contrast vormt met de felblauwe kleur van de edelsteen.

Sommige edelstenen (zoals parels, koraal en barnsteen) zijn geclassificeerd als biologisch, wat betekent dat ze worden geproduceerd door levende organismen. Andere zijn anorganisch, wat betekent dat ze over het algemeen samengesteld zijn uit en ontstaan uit mineralen.

Sommige edelstenen, bijvoorbeeld amethist, zijn minder gewaardeerd, omdat de methoden om ze te winnen en te importeren zijn verbeterd. Sommige door de mens gemaakte edelstenen kunnen dienen in plaats van natuurlijke edelstenen, zoals kubusvormige zirkonia, die in plaats van diamant kan worden gebruikt.

Metalen afwerkingen

Een voorbeeld van vergulde juwelen.
Voor platina, goud en zilveren sieraden zijn er vele technieken om afwerkingen te maken. De meest voorkomende zijn hoogglans, satijn/metaal, geborsteld en gehamerd. Hooggepolijste sieraden zijn de meest voorkomende en geven het metaal een zeer reflecterende, glanzende uitstraling. Satijn, of matte afwerking vermindert de glans en reflectie van de sieraden, en dit wordt vaak gebruikt om edelstenen zoals diamanten te accentueren. 

https://www.quickjewels.nl/