Vloeibare honing kent iedereen, maar ken je deze soorten ook?

Ontdek de kracht van honing

Honing, ook wel het vloeibare goud genoemd, wordt al sinds mensenheugenis gebruikt. Wist je dat de oudste honingsporen ooit zijn aangetroffen op aardewerk uit Georgië? De honing is waarschijnlijk zo’n 5500 jaar geleden al gemaakt. Maar ook in graftombes in de Piramiden van Egypte werd honing gevonden. Vele volkeren pasten het gebruik van honing toe tijdens rituelen en voegden het toe aan geneeskrachtige tincturen.

Wat weten wij nog van de honing die we vandaag de dag consumeren? Het zit vaak al kant en klaar in het potje en smaakt vooral erg zoet. Maar heb je je wel eens echt verdiept in de oorsprong? En weet je bijvoorbeeld dat er in fabriekshoning soms suiker wordt toegevoegd, om zo de smaak van honing kunstmatig te beïnvloeden? Om de échte honing te proeven, is het handig om te weten dat rauwe honing de meest zuivere vorm is. Rauwe honing wordt namelijk niet verhit tijdens het productieproces, waardoor alle rijke stoffen van de honing behouden blijven. En wil je het helemaal onbewerkt, dan zou je eens raathoning moeten proeven.

Zuiver en onbewerkt

De naam zegt het al, raathoning bevat de oorspronkelijke raat uit de bijenkast. Deze raat wordt door de bijen zorgvuldig opgebouwd en gevuld met honing. Omdat de honing niet uit de raat geslingerd hoeft te worden, behoudt de honing alle waardevolle ingrediënten. Het eten van de hele honingraat, tezamen met de honing, kan veel gezondheidsvoordelen opleveren. Zo is bekend dat dit een gunstig effect heeft op gewrichtsontstekingen. Daarnaast is het ook nog eens een heerlijke delicatesse. De echte raathoning kun je het beste rechtstreeks bij de imker kopen of via een (online) verkooppunt van 100% rauwe honing.

Smeerbaar en zacht van smaak

De smaak en structuur van honing wordt bepaald door de bloem, plant of boom waar de honingbij de honing vandaan haalt. Afhankelijk van de plek waar de bijenkasten geplaatst zijn, kan er dus een andere honingsoort ontstaan. Zo wordt de honing van de klaver meestal meer crèmig van structuur. In tegenstelling tot de acaciahoning, die zeer licht en vloeibaar is. Ook in smaak kun je dit verschil waarnemen. Om crèmehoning te verkrijgen, wordt een natuurlijk kristallisatieproces in gang gezet. Hierdoor wordt de crèmehoning licht versuikerd van structuur en erg handig in gebruik als smeerpasta, bijvoorbeeld op de boterham of een toastje. Bovendien is de smaak heerlijk zacht en romig.

De koning onder de honing

Wordt de bijenkast geplaatst op een heideveld, dan ontstaat de heidehoning. Deze honing heeft een heerlijke krachtige smaak en bevat de meeste waardevolle stoffen van alle honingsoorten in Nederland. De antioxidanten die van nature in deze honing voorkomen, hebben een gunstig effect op de luchtwegen. De honing heeft een slijmoplossende werking. Vandaar dat deze honing vaak wordt toegepast in keelpastilles of hoestsiropen. Het verkrijgen van heidehoning is een zeer nauwkeurig en zorgvuldig proces. Dit tezamen met de prachtige smaak en eigenschappen, maakt dat het ook wel de ‘koning onder de honing’ wordt genoemd.

Om de kracht van honing te ontdekken, kun je het beste de echte rauwe honing van de imker gebruiken. Alleen dan zal je merken en proeven dat deze honing niet vergelijkbaar is met de fabriekshoning. Ook online is 100% echte rauwe honing van de imker verkrijgbaar. Bovendien worden er, naast honing, ook heerlijke delicatessen, geschenkartikelen of verzorgingsproducten, op basis van honing, aangeboden. Je zal ontdekken dat honing een zeer veelzijdig product is, wat ons door de natuur wordt aangeboden.

Helaas zijn lang niet al deze heerlijke soorten honing in de supermarkt te krijgen. Gelukkig zijn er tal van betrouwbare online leveranciers als Lekkerhoning :).