De 10 Ambachten
Image default
Aanbiedingen

Beste materialen voor houten tuinmeubelen

Beste materialen voor houten tuinmeubelen

Naast persoonlijke smaak zijn er verschillende dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van het materiaal dat het beste bij jou behoeften past:

  • Hardhout: Teak, acacia, eik of eucalyptus zijn weerbestendig, stevig en gaan jaren mee, vooral als je bereid bent ze elke zomer even snel te wassen met een sopje. Er is ook het voordeel dat je het kunt beitsen in een kleur die bij jou kleurenschema past als je geen fan bent van de manier waarop het hout veroudert. Meubels  zoals een bistroset die van hardhout worden gemaakt kunnen een enorme investering zijn.
  • Naaldhout: Een goedkoop alternatief voor hard houten tuinmeubelen, dit zal jaarlijks onderhoud nodig hebben om ervoor te zorgen dat het langer dan een jaar of twee meegaat.
  • Natuurlijk rotan: Hoewel dit geweven materiaal er prachtig uitziet, is het duur en omdat het niet weerbestendig is, is het beter geschikt voor een binnen dan voor buiten als houten tuinmeubelen, waar het wordt blootgesteld aan de elementen.
  • Synthetisch of polyethyleen (PE)-rotan: Een populair alternatief voor natuurlijk rotan bistroset, omdat het een goedkopere, lichtgewicht, onderhoudsarme en duurzame optie is. Controleer echter de constructie van het frame aan de onderkant en wees voorbereid om het in de winter op te bergen, omdat het bij harde wind kan omwaaien. 
  • Aluminium: Lichtgewicht en roestbestendig, een goede keuze als je iets zoekt dat lang meegaat en door de tuin kan worden verplaatst.
  • Staal met poedercoating: Een goedkoper alternatief voor aluminium, maar het is minder weerbestendig en zal dus voorzichtiger moeten worden opgeslagen tijdens slecht weer om de levensduur te verlengen.

Wat is de beste bescherming voor houten tuinmeubelen?

Of je nu wilt dat je nieuwe houten tuinmeubelen zoals de bistroset in perfecte staat blijven of een natuurlijk patina krijgen, het is de moeite waard om elk jaar wat tijd uit te trekken voor algemeen onderhoud.

  • Algemeen onderhoud: Als de bistroset in de winter is afgedekt, probeer dan op een warme, droge lentedag het deksel af en toe te verwijderen. Dit zorgt voor een goede luchtstroom, waardoor schimmelvorming wordt voorkomen.
    Indien mogelijk, zet dit meubilair op een terras of een andere harde ondergrond, want als het op een grasveld staat, zullen de poten na verloop van tijd gaan rotten. Als dat geen optie is, kunt u proberen een kleine tegel of plaat onder elke poot te leggen, of het meubel van het gazon te verplaatsen als het niet wordt gebruikt of als het gaat regenen of het gazon nat is.
  • Olie of beitsen: Naaldhout moet elk jaar worden behandeld met een olie, beits of verf, want door het barre weer zullen de verbindingen krimpen en uiteindelijk loswerken, en zal het hout splinteren en barsten. Bij bistroset van hardhout daarentegen kan je volstaan met een snelle schoonmaakbeurt, als je de kleur niet wilt veranderen. Let wel op als je hardhout met olie of beits behandelt, want daardoor kan nieuw eikenhout zwart worden, terwijl teak speciale olie nodig heeft om te voorkomen dat het barst en splijt. Vermijd het schilderen van hardhout, omdat het een hoog oliegehalte heeft, wat betekent dat je geen gelijkmatige afwerking kunt bereiken. Als je een behandeling gebruikt om je bistroset meubels te beschermen, bereid het hout dan voor door met een stijve borstel langs de nerf van het hout te schrobben om het te verwijderen.

houten tuinmeubelen