Gereedschap voor het smeden van hoge kwaliteit: wat heb je nodig?

Smidgereedschap wordt over de hele wereld gebruikt en gereedschap van goede kwaliteit heeft de voorkeur vanwege de betrouwbaarheid en duurzaamheid. Je zult wellicht direct aan het aambeeld denken of aan de gloeiend hete tangen.

Wat is de smid?

De smid is een persoon die verschillende soorten metalen vormt en creëert tot verschillende soorten structuren door gebruik te maken van de techniek die ‘smeden’ wordt genoemd. Smeden is een proces waarbij het metaal wordt blootgesteld aan extreme temperaturen zodat het gemakkelijk kan worden geklokt en gesmolten tot de gewenste vorm en grootte.

Doorgaans 3 processen

 

Feit is dat de smid 3 processen gebruikt om de producten te ontwerpen, waaronder het lassen, de afwerking en de warmtebehandeling. Lassen is een proces waarbij de twee gelijksoortige metalen met elkaar verbonden kunnen worden. Tegenwoordig gebruiken verschillende professionals verschillende soorten smidsgereedschap voor hetzelfde werk en het smeden van las- en booglassen zijn enkele van de meest voorkomende voorbeelden.

Het proces van warmtebehandeling wordt gegeven om metalen hard, gehard en gegloeid te maken. De warmtebehandeling verandert de oorspronkelijke kristallijne structuur van metaal of staal om het bepaalde eigenschappen te geven die nodig zijn voor verschillende doeleinden. De smid kan de taak van het gieten van metalen met behulp van dit proces te voltooien.

De meest gebruikte benodigdheden tijdens het smeden

Sommige van de gebruikelijke smidsgereedschappen bestaan uit een tang, hamer, aambeeld, bankschroef en smederij.

  • Tangen: Tangen worden meestal gebruikt om metalen uit de ‘smederij’ te tillen en te grijpen tijdens de verwerking. Er zijn verschillende soorten tangen beschikbaar in verschillende maten en vormen. De grootte van de tang is afhankelijk van de grootte van het metaal dat wordt verwerkt en de vorm van het grijpe uiteinde verandert dienovereenkomstig. De verandering van het grijpeinde is afhankelijk van het metaal, hoe het wordt vastgepakt en met welk doel.
  • Hamers: Er zijn verschillende soorten hamers beschikbaar in verschillende maten en vormen. De smidshamer is in grote verscheidenheid verkrijgbaar bij de smidse en men kan kiezen door rekening te houden met het gewicht en de grootte. Men dient een hamer te selecteren afhankelijk van de behoefte.
  • Aambeeld: Aambeeld is een basisgereedschap en het wordt geleverd met een massief oppervlak waarop verschillende soorten voorwerpen worden geslagen. De accessoires die gebruikt kunnen worden met aambeeld kunnen onder andere matrijzen, genaamd swages en fullers zijn. De hanger is als een patroon van ijzer of staal en wordt altijd tussen verhit metaal en aambeeld geplaatst.
  • Smederij: Metaalsmederij is in feite een warmtebron en het is beschikbaar in een vaste brandstof zoals kolen, cokes en houtskool. Vaste brandstof smederij is het makkelijkst te ontwerpen en deze zijn beschikbaar in de vorm van gasbrandstof zoals ‘propaan’.

Naast bovenstaand smidsgereedschap zijn er nog diverse andere professionele creatieve werken die gebruikt worden voor het preegdrukken en etsen op metaal. Smeden hebben verschillende soorten gevaren bij het slaan op metalen of stalen onderdelen, omdat de stalen onderdelen pijn kunnen doen aan de ogen of de huid, dus het is altijd aan te raden om een veiligheidsbril of tandwielkast te dragen om dit soort risico’s te vermijden.

</ifram

https://123smeden.nl/