De10ambachten

Een aggregaat met opslag van energie

Wat houdt energieopslag precies in?

Wanneer apparaten energie kunnen genereren en vasthouden noem je dit energieopslag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aggregaten. Een aggregaat is in feite een enorme box die dient als stroomtoevoer. Een enorm voordeel van deze dingen is dat zij mobiel zijn. Afhankelijk van de grootte zijn ze verplaatsbaar en daarom op elk gewenst punt neer te zetten. Een generator (zoals een aggregaat ook wel wordt genoemd) beschikt over een verbrandingsmotor die over het algemeen werkt op diesel. Tegenwoordig wordt er steeds meer geïnvesteerd in aggregaten met energieopslag. Hierdoor wordt stroom opgeslagen die op een later punt gebruikt kan worden.

Met energieopslag ben je groener, stiller en goedkoper

Er zitten meerdere voordelen aan een aggregaat met energieopslag. Je hoeft het apparaat namelijk niet continu te laten draaien. In de avond hoeft op sommige bouwterreinen slechts een aantal lampen van stroom voorzien te worden. Het is dan voldoende om hiervoor de opgeslagen stroom uit de accu te gebruiken. Je vermindert dus het aantal uur dat de dieselmotor aanstaat terwijl je hetzelfde resultaat bereikt. Dit zorgt dat er minder vervuilende stoffen in het milieu komen, dat de generator minder geluid maakt doordat de verbrandingsmotor niet draait en dat je minder geld uitgeeft aan diesel omdat de aggregaat daarvan minder verbruikt. Een ideale situatie dus.

HVO diesel in plaats van fossiele diesel

De meeste aggregaten draaien dus op diesel. Als je alleen kijkt naar dit onderdeel kan dit ook een stuk groener: HVO diesel is een groene variant die milieutechnisch verantwoord is. Combineer je dit met het beschikken over een aggregaat met opslag van energie dan ben je helemaal milieubewust bezig.

Een extra stapje groen: zonnepanelen

Als je praat in zogenaamde niveaus dan is er nog een treetje boven de aggregaat met een accu. Tegenwoordig investeren bedrijven namelijk ook steeds meer in generatoren die beschikken over zowel een accu als over zonnepanelen. In dit geval creëer je hiermee een drietrapsfunctie: eerst wordt de stroom uit de zonnepanelen gebruikt, daarna de energie die is opgeslagen in de accu en als laatste wordt er pas een beroep gedaan op de verbrandingsmotor. Hiermee bespaar je dus nog meer (bio)diesel.

Een deskundige kan jou helpen op dit gebied

Om de allerbeste keuze voor jouw situatie te maken kun je het beste een deskundige op dit gebied inschakelen. Deze kan je adviseren in welk type, welke grootte, welke hoeveelheid stroom jij nodig hebt en welke andere mogelijkheden er nog zijn. De keuze voor een aggregaat met opslag van energie is altijd een verantwoorde keuze.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/energie-opslag/