De 10 Ambachten
Image default
Eten en drinken

Heerlijke Surinaamse recepten

Als je eens wat anders op tafel wilt zetten dan de overbekende Nederlandse pot, kies dan eens voor Surinaams eten. De Surinaamse keuken is zeer gevarieerd en bestaat echt uit meer dan roti en kousenband. Surinamers weten als geen ander wat lekker eten is en ze nemen dan ook alle tijd om lekker te koken, zeker als er gasten zijn. De moeder van het gezin staat traditioneel soms wel uren in de keuken om het beste van het beste te maken. De beste Surinaamse recepten vind je dan ook bij de moeders, die ze uiteraard ook weer aan hun dochters doorgeven.

De geheime ingrediënten van Surinaamse nasi

Nasi kennen we van de Chinees-Indische restaurants die je nog steeds veel in Nederland tegenkomt. Maar in Suriname geven ze er een geheel eigen draai aan. De Javaanse immigranten die in Suriname neerstreken namen het recept voor gekookte rijst met gebakken groenten mee en de overige bevolkingsgroepen in het land gaven hun eigen draai aan het gerecht. Er werd trassie aan toegevoegd, en heerlijke gedroogde garnalen. Zo werd de nasi die je in Suriname heet een heel eigentijds gerecht. Ook in Nederland kun je ervan genieten, bij Surinaamse restaurants of door het zelf te maken met ingrediënten van de toko.

De lekkerste pindasoep maak je eenvoudig zelf

Als je je bezoek wilt verwennen met heerlijk eten uit Suriname dan mag een bordje pindasoep natuurlijk niet ontbreken. De bouillon voor deze soep wordt getrokken van pindakaas. Maar let op: de soort pindakaas luistert heel nauw. Verdere ingrediënten voor deze heerlijke traktatie zijn groenten en kip, een vleessoort waar de Surinamers dol op zijn, je komt het in veel gerechten tegen. Pindasoep kan als voorgerecht worden gegeten, maar goed gevuld is het ook een prima hoofdgerecht.

De echte roti maken ze alleen in Suriname

Het lekkerste Surinaamse eten is voor veel mensen nog steeds roti. Veel afhaalrestaurants en bezorgrestaurants die de Surinaamse keuken vertegenwoordigen hebben het op de kaart staan. Het is een gerecht dat op verschillende manieren kan worden klaargemaakt, ook voor roti geldt dat veel koks er hun eigen draai aan geven. De basis voor roti zijn aardappelen, lamsvlees en natuurlijk de roti pannenkoeken waar je de vulling in rolt. Het gerecht wordt overdadig verrijkt met knoflook, masala, koriander en kurkuma. Roti wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden.

Surinaamse bami, net even anders

Surinaamse bami smaakt net even anders dan wanneer je het bij het Chinese restaurant bij jou in de buurt haalt. De belangrijkste reden is dat er spaghetti voor wordt gebruikt, dat dunner is dan de traditionele Chinese bami. Daarin gaan typisch Surinaamse ingrediënten zoals gember, zoute en zoete ketjap en gedroogde garnalen. Natuurlijk mag ook hier de kip niet ontbreken. Het gerecht wordt geserveerd met zure groenten en natuurlijk een goed glas Parbo bier of een heerlijk glas witte wijn.

Soto soep, een complete maaltijdsoep uit Suriname

In Suriname zijn ze dol op soep. Niet alleen de pindasoep is populair, ook Soto soep staat vaak op het menu. Deze soep wordt verrijkt met rijst en gepluisde kip en natuurlijk een rijke mix van groenten. Als de soep wordt opgeschept wordt er een gekookt eitje aan toegevoegd. Na een stevig bord Soto Soep kun je er weer een paar uur tegen. De soep kan ook als voorgerecht worden geserveerd, dan uiteraard in een wat kleinere portie.

De Surinaamse keuken biedt genoeg inspiratie voor heerlijke Surinaamse recepten. Voor de meeste ingrediënten kun je terecht bij de toko, maar steeds meer supermarkten verkopen ook de specifieke ingrediënten voor het lekkerste Surinaamse eten. Online vind je de beste recepten die je heel eenvoudig zelf thuis kunt maken. Hiervoor hoef je echt geen sterrenkok te zijn.