De 10 Ambachten
Muziek

Wil jij een percussie of een djembé workshop gaan volgen?

Met percussie instrumenten kun je muziek maken door erop te slaan. Vaak worden deze instrumenten in groepen gebruikt en dat maakt het ook heel leuk. Je kunt namelijk met een groepje mensen een workshop volgen met percussie instrumenten. Denk maar aan een goede djembé workshop.

Wat is een djembé?

Voordat je een workshop gaat volgen is het misschien handig om eerst te weten wat een djembé is. Het is een instrument wat oorspronkelijk uit West-Afrika komt. Het is een soort bekervormige trommel wat je met je handen bespeelt door er op verschillende manieren op te slaan. Ook maak je gebruik van verschillende ritmes waardoor je er muziek mee kunt maken. Een djembé wordt gemaakt van hout en de bovenkant wordt bespannen met een dierenvel. Tijdens de workshop kun je een eigen djembé meenemen of je gebruikt er een van de workshop zelf. Voor zulke workshops hoef je niet veel van muziek af te weten en je hoeft ook geen noten te kunnen lezen. Iedereen kan leren om op een goede manier een percussie instrument te gebruiken. Daarom is het leuk om een workshop in een groep te doen of met je kinderen. Ook zijn er speciale workshops die alleen voor kinderen bedoeld zijn.

Een djembé workshop gaat vooral om plezier maken, maar je leert er ook nog iets van. Je leert hoe het instrument in elkaar zit en hoe je een ritme kunt aanhouden. Een djembé kent drie basistonen, namelijk de bas, de open toon en de slap. De bas bevind zich in het midden van de djembé die je met de vlakke hand bespeelt. De andere tonen die je vooral met je vingers aan de zijkant, soms maak je ook tonen met alleen de toppen van je vingers. Een djembé of andere percussie workshops zijn voor iedereen leuk om te doen.