De 10 Ambachten
Image default
Woning en Tuin

Veel voorkomende elektrische problemen in huis en hoe ze op te lossen

Heb je regelmatig last van een stroomstoring in huis? Je bent hierin niet de enige: een elektricien in Rotterdam wijst op het feit, dat het een van de meest voorkomende elektrische problemen is binnen woningen. Vaak blijkt het niet altijd even gemakkelijk te zijn om zo’n stroomstoring zelf op te lossen. Wat heeft de stroomstoring veroorzaakt? Hoe voorkom je dat de stroomstoring al snel terugkeert? In dit artikel legt de elektricien je uit hoe je elektrische problemen aanpakt om de kans op herhaling te minimaliseren. 

Stroomstoring door een overbelasting van groepen 

Een veel voorkomende oorzaak van een stroomstoring in huis is een overbelasting van groepen in de meterkast. Van een overbelasting is sprake, wanneer de vraag aan vermogen groter is dan hetgeen een groep kan leveren. Standaard levert een groep in de meterkast zo’n 3.500 Watt aan vermogen. Het is om deze reden dat een oven en bijvoorbeeld warmtepomp een eigen groep hebben en niet worden aangesloten op de groep van de keuken. Hier ligt direct de oplossing: het uitbreiden van het aantal groepen in de meterkast. 

Stroomstoring door een kortsluiting in huis 

Niet alleen een overbelasting van individuele groepen kan de oorzaak vormen van een stroomstoring. Er kan ook sprake zijn van een kortsluiting. Kortsluiting ontstaat op het moment dat twee elektrische draden ergens in huis met elkaar versmelten. Dat kan het gevolg zijn van het verkeerd aansluiten van deze elektrische draden, of bijvoorbeeld van slijtage. Het hoeft niet altijd om elektrische draden in wanden, richting stopcontacten en aansluitpunten voor lampen te gaan. Een kortsluiting kan ook het gevolg zijn van problemen in elektrische apparaten. 

Lukt het niet om een stroomstoring snel zelf op te lossen? Kies in dat geval voor de hulp van de spoeddienst van een elektricien in de regio. Deze spoeddiensten zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.