De 10 Ambachten
Recreation / Food

Escape room: mysterieus uitje uitgelicht

De laatste tijd hoor je steeds meer verhalen over de escape room. Er is een tv programma over escape rooms waarbij bekende Nederlanders tegen elkaar strijden. Onlangs is er zelfs een escape room film in de bioscoop. Maar wat is precies deze populaire, doch mysterieuze activiteit eigenlijk?

De escape room, wat is het?

Volgens Wikipedia is de escape room (ook wel exit game of, ontsnappingsspel genoemd) een interactief spel waarbij je fysiek in een kamer wordt opgesloten. De deelnemers moeten door het zoeken naar sleutels en aanwijzingen de kamer binnen een bepaalde tijdslimiet proberen te verlaten.

Het is een uitdagend spel, waarbij slechts heel weinig mensen zonder hulp weet te ontsnappen. Het spel wordt gespeeld in kleine groepen. Hoe minder spelers, hoe uitdagender het is. En hoe meer spelers hoe makkelijker. Aan de andere kant moet de groep ook weer niet te groot zijn. Want dan verloopt de communicatie tussen de spelers niet meer soepel. Een groepsgrootte van 5 of 6 spelers is wat dat betreft ideaal. Goede communicatie is bij een escape room uiterst belangrijk. Omdat je door overleggen sneller tot een oplossing kan komen. Daarnaast moeten de spelers oog hebben voor detail en out of the box kunnen denken.

Een uniek uitje

De escape room is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld paintballen of karten, een denkspel. Maar als je het vergelijkt met klassieke denkspellen zoals schaken of dammen, dan bevat het weer veel actieve elementen. Het is eigenlijk een combinatie van twee werelden. En dat maakt het een uniek spelletje.

Tel daarbij de druk van het moeten ontsnappen binnen de tijd. Dan voel je letterlijk in een achtbaan van emoties. Stress, blijdschap, euforie je maakt het allemaal mee binnen de 60 minuten.

Waar kan je een escape room spelen?

Een paar jaar terug waren er maar een paar plekken in Nederland waar je een escape room kon spelen. Maar tegenwoordig vind je ze in bijna elke stad wel. Of je nu een escape room in Nijmegen, Amsterdam of Rotterdam zoekt, in elke stad zijn er wel een paar locaties waar je ze kan spelen. En het aantal escape rooms groeit nog steeds verder.

Dus de echte escape room liefhebber is nog lang niet uitgespeeld.