De 10 Ambachten
Image default
Recreation / Food

Kom meer te weten over producten door etiketten

Gedurende het wekelijkse loopje in de supermarkt valt het niet snel op: de hoeveelheid informatie op de etiketten. Door even een moment stil te staan bij de aangegeven informatie kun je in korte tijd enorm veel te weten komen over het betreffende product.

Als het eenmaal duidelijk is geworden hoe een etiket gelezen moet worden, is het gemakkelijker om gezonde, veilige of duurzame keuzes te maken. Welke informatie uit een etiket te halen valt, waarom het verstandig is om een etiket te lezen en waar een etiket aan moet voldoen, wordt allemaal duidelijk gemaakt in dit artikel.

Informatie op het etiket

Aan de hand van een etiketteermachine of etiketteersysteem worden er dagelijks duizenden etiketten op producten geplakt. Op een etiket staat vrijwel alle informatie dat prettig is om te weten. Per product zullen de regels verschillen, waardoor het niet algemeen beschreven kan worden welke informatie vrijgegeven moet worden op een etiket. In de Europese wet Voedselinformatie en in de Nederlandse Warenwet is exact te lezen welk product aan welke etiketeisen moet voldoen.

Waarom een etiket lezen?

Zoals aangegeven in de introductie is het verstandig om een etiket te lezen voor het maken van een keuze. Aan de hand van het etiket is het mogelijk tussen meerdere producten de gezondste keuze te maken. Verder zal direct duidelijk worden welke ingrediënten er zijn gebruikt, hoe en waar het product is gemaakt en of het product als duurzaam kan worden beschouwd. Tot slot is te lezen waar het product bewaard moet worden en welke allergenen het product kan bevatten.

Regels en wetten

Eerder gaf ik aan dat de eisen en wetten rondom de etiketten vastgelegd staan in de Europese wet Voedselinformatie en in de Nederlandse Warenwet. De NVWA, oftewel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, is verantwoordelijk voor het controleren van de etiketten. Hierbij zal nagelopen worden of de fabrikanten inderdaad de wetten hebben gevolgd. Ook online zijn de fabrikanten verplicht om de etiketten aan te geven.

https://coding.koenig-bauer.com/nl/