De 10 Ambachten
Image default
Zorg

Overstappen naar een nieuwe ziektekostenverzekering

Op www.salland.nl staat handige informatie betreffende wat te doen als u wilt overstappen naar een nieuwe ziektekostenverzekeraar voor de basisverzekering ziektekosten. Ook wordt voorlichting gegeven over zorg uit de WLZ. Bij het eerste punt staan we in dit artikel stil.

Overstapmogelijkheden

Stel u heeft de nieuwe polis binnen gekregen voor het nieuwe jaar en bent niet tevreden over de tarieven of de dekking. U kunt besluiten een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. U woont in het oosten van het land en heeft veel goede dingen gehoord over Salland. U wilt zich aanmelden, maar hoe gaat dat in z’n werk? Er zijn twee overstapmogelijkheden.

  1. U sluit telefonisch of online een nieuwe verzekering af. Hiervoor heeft u de tijd tot en met 31 december van het jaar waarin uw huidige verzekering loopt. Zodra u bent aangemeld en geregistreerd, zorgt uw nieuwe verzekeraar voor het opzeggen van de oude polis.
  2. U sluit eerst zelf de oude verzekering af. U heeft dan nog tot 1 februari van het nieuwe jaar – het jaar waarin u nog niet verzekerd bent – de tijd om zich aan te melden bij een nieuwe ziektekostenverzekeringsmaatschappij.

Stappenplan

Vaak heeft het kiezen van een nieuwe zorgverzekering te maken met de mogelijkheid tot een collectiviteit zorgverzekering of een goed dekkende, aparte tandartsverzekering. Op de site van de Rijksoverheid staat een stappenplan voor mensen die nog twijfelen of ze wel of niet gaan switchen van zorgverzekeraar. Dit zijn de stappen die daar genoemd worden.

–        Probeer in te schatten welke zorg u het komende jaar waarschijnlijk nodig zult hebben.

–        Maak een rekensommetje om te bepalen of het mogelijk is het eigen risico te verhogen.

–        Stel vast welke verzekering u wilt afsluiten.

–        Check of er aanpassingen zijn in de polisvoorwaarden van uw huidige pakket.

–        Vergelijk meerdere ziektekostenverzekeringen met elkaar.

–        Maak de overstap, pas uw huidige verzekering aan of laat een en ander zoals het nu geregeld is.

Tips van de overheid

De overheid geeft ook nog enkele tips. Dit zijn twee daarvan.

Het is mogelijk om de basisverzekering en het aanvullende pakket bij een andere partij af te sluiten.

Als u nog onder behandeling bent op het moment van de overstap, dan gaat de uiteindelijke rekening naar de verzekeringsmaatschappij waar u bij aangesloten was toen de behandeling startte.

https://www.salland.nl/