De 10 Ambachten
Recreation / Food

Variëren door gebruik te maken van olijfolie

De zijn veel manieren om een maaltijd extra smaak te geven aan een maaltijd of etenswaren. Maar hoe doe je dit nu eigenlijk en waar moet je op letten? Het is altijd goed om verschillende dingen te proberen, maar het is natuurlijk zonde om je maaltijd te verpesten.

Doseren en toch proberen

Wanneer je, je maaltijd extra smaak wilt geven of juist smaak wilt geven dan kan je dit op allerlei verschillende manieren doen. In veel gevallen denk je al snel aan een snufje zout, peper of het toevoegen van een beetje maggi. Het is soms lastig in te schatten welke hoeveelheden je moet gebruiken en hoe je dit goed kunt doseren. Het is altijd goed om wanneer je specerijen toevoegt aan je maaltijd je dit beetje bij beetje doet om zo de ideale smaak te creëren. Het is dan ook goed om tijdens het koken en/ of maken te blijven proeven en zo de maaltijd tijdens het bereiden al op smaak te brengen. Naast dat je specerijen kunt gebruiken is het ook mogelijk om dit te doen met verschillende soorten oliën. Wanneer je normaalgesproken kookt en bakt met boter dan kan je dit bijvoorbeeld vervangen door olijfolie. Wanneer je met olijfolie bakt dan zal je maaltijd heel anders smaken dan wanneer je dit met boter doet. Daarnaast kan je ook uit specifieke soorten oliën kiezen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan Italiaanse of Spaanse olijfolie. Het is hiermee dus goed mogelijk om dezelfde maaltijd met andere olie een geheel andere smaak te geven. Houdt er wel altijd rekening mee dat je niet te veel gebruikt, dit kan overmacht geven aan de maaltijd en hierdoor is de kans aanwezig dat je specerijen te overheersend zijn.

Lees je goed in

Als je gaat koken en dus gebruik maakt van specerijen is het goed om je hier goed over in te lezen. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van allergieën en je van het kleinste extract al een opgezwollen keel krijgt dan is het altijd verstandig om te kijken welke ingrediënten erin verwerkt zijn. Wanneer je dit niet doet dan kan je zo voor onverwachte verassingen komen te staan.

https://www.grandcruwijnen.nl/