De 10 Ambachten
Recreation / Food

Insteekthermometer

Een insteekthermometer is een meetinstrument wat beschikt over een insteekvoeler waarmee de kerntemperatuur van het product uiterst nauwkeurig gemeten kan worden. De meetresultaten worden vervolgens in het display weergegeven. Volgens de richtlijnen van o.a. HACCP is het noodzakelijk een dusdanig meetinstrument te gebruiken om de voedselveiligheid daarmee te kunnen garanderen. Met name ondernemingen als horeca, grootkeukens, cateraars, zorginstellingen of de fastfoodsector dienen gebruik te maken van insteekthermometers.

Met de insteekvoeler van het meetinstrument kan zowel dompel- als insteekmetingen worden uitgevoerd. Denkende aan:

Insteekmetingen:

  • Vlees
  • Fruit
  • Deeg

Dompelmetingen:

  • Koffie
  • Soep

Meten met een insteekthermometer

De temperatuursensor van de insteekthermometer zit in de punt van de insteekvoeler verwerkt. Om een juiste meting uit te kunnen voeren dient de insteekvoeler minstens 3 cm in het te meten product gestoken te worden. Alleen op deze manier kan nauwkeurig gemeten worden. 

Wanneer bijvoorbeeld een insteekmeting in vlees gedaan wordt, is het noodzakelijk dat de insteekvoeler niet te dicht bij het vet of het bot gestoken wordt.

  • Het vet isoleert en kan daardoor lagere temperaturen aangeven. Het vlees is dan al gaar, terwijl de temperatuur op het display anders vertelt.
  • Het bot wordt sneller heet. Er kan een hogere temperatuur aangegeven worden dan dat de kerntemperatuur daadwerkelijk is. Het vlees zal dan nog niet gaar genoeg zijn.

Na gebruik is het essentieel dat de insteekvoeler gereinigd wordt. Dit kan eenvoudig gedaan worden met de speciaal ontwikkelde voelerreinigingsdoekjes. Door de insteekvoeler van de insteekthermometer grondig te reinigen wordt kruisbesmetting voorkomen.

Insteekthermometer kopen

Voor de professionele bedrijven is het aan te bevelen gebruik te maken van de insteekthermometers van Ebro. Ebro is een merk uit het topsegment en is leverancier van hoogwaardige meetinstrumenten. De Ebro TFX410 de beste thermometer en wordt aanbevolen door de professionals. De thermometer is zeer nauwkeurig en heeft een meetbereik van -50 graden tot -200 graden. De insteekvoeler beschikt over een groot display, waardoor de temperatuur eenvoudig is af te lezen.

 

 

 

https://webshop.gullimex.com/nl-NL/Webshop.aspx